divendres, 18 de març del 2016

Aniversari del primer acord de bateig de carrers

Plànol de Vilafranca del 1863, més o menys com devia ser Vilafranca el 1851 (publicat per Josep Bosch a Facebook)
El 18 de març de 1851, el ple de l’Ajuntament de Vilafranca pren el següent acord: “Relación de los nombres que deberían darse a las calles de esta villa que no lo tienen propio, en concepto de la Comisión que fue nombrada al efecto en sesión del día 7 de Febrero, la cual somete a deliberación del Ayuntamiento.“ Es tracta del primer acord en matèria onomàstica de l’Ajuntament de Vilafranca i, per bé que no ho he pogut comprovar, em fa l’efecte que deu ser dels primers de Catalunya, atès que aleshores enlloc estava escrit que els carrers haguessin de tenir un nom oficial. Aquest dia, doncs, avui fa exactament 165 anys, a Vilafranca s’oficialitzen uns noms que probablement més d’un i de dos ja devien utilitzar-se, i que són els següents (transcrivim els noms tal com apareixen al document, en castellà i ortografia lliure):
  • pl. de Santa Maria
  • calle de Serraulls
  • calle de San Ramon
  • calle dels Jueus
  • calle de Ferran
  • calle de San Pablo
  • muralla dels Vallets
  • Vall del Castell
  • pasadizo de Escudillers
  • calle del Campanario
  • calle de Galzeran
  • calle de los Trinitarios
  • calle de santa Magdalena
  • calle del Buen ayre
  • calle de Montserrate
  • calle de san Jocundo
  • calle del Carmen
  • pasadizo de la Paja
  • calle de Santa Clara
  • calle de santa Digna
  • calle del Humo
  • calle de medio dia
  • calle de S. Pedro
  • calle de S. Julián
  • calle de Cordeleros
  • plaza de San Juan
  • plazuela de la Villa
L’acord posa de manifest diverses coses. En primer lloc, és curiós veure en el text original que alguns d’aquests carrers substitueixen noms populars que tot i el nou nom oficial encara actualment subsisteixen:  “calle de las monjas” (que per raó de l’acord es diria a partir d’aleshores carrer del “Carme”), “calle de S. Francisco” (Sant Pere), “carrer dels Jueus” (Marquès d’Alfarràs). 

En segon lloc, fruit de diverses circumstàncies (polítiques i urbanístiques) d’aquests noms han desaparegut els següents: “Cordeleros” (General Prim i Hermenegild Clascar),  “Humo” (Misser Rufet), “Jueus” (Marquès d’Alfarràs) i “Palla” (carrer desaparegut). I no cal dir que alguns dels que encara ara són oficials han canviat de nom altres vegades. 

Finalment, tot i que l’acord en si i la majoria de noms estan en castellà, alguns s’escriuen en català, potser per la incapacitat de traducció o la ignorància del seu significat: Jueus, Vallets, Escudillers, Serraülls i Vall del Castell.


[Aquesta acta del ple la vaig consultar microfilmada a finals dels anys noranta, quan l’arxiu comarcal encara era a l’actual edifici de la Biblioteca Torras i Bages. Desgraciadament, no he pogut tornar-la consultar, perquè els llibres estan en molt mal estat. Sembla que hi ha el projecte de digitalitzar-los. Esperem que es faci aviat...]

dilluns, 14 de març del 2016

Avui fa un any!

Avui fa un any d'aquesta imatge:
El 14 de març del 2015, una tarda inesperadament plujosa, es feia al Casino la presentació oficial del llibre sobre noms de lloc de Vilafranca. Des d'aleshores, podríem dir que han passat diverses coses. La primera és que la recerca de noms de lloc no ha acabat: si heu seguit poc o molt aquest blog ja haureu vist que vaig informant de diverses troballes que completen o matisen les dades del llibre. Algunes són fruit de noves recerques; d'altres són aportacions de gent molt diversa. El blog, que m'agradaria nodrir més sovint d'informació nova del que ho faig, un any després ha tingut 4.815 visites. No sé si són moltes o poques, però a mi me'n semblen moltes!

La segona és que em vaig proposar, una vegada publicat, difondre el contingut del llibre a través de dues xarxes socials: Twitter (@ToponimiaVila) i Facebook (Toponímia de Vilafranca del Penedès). Ho vaig fer perquè noto que cada vegada tenen més importància en els fluxos d'informació de la societat. Periòdicament, hi ofereixo petites càpsules d'informació coincidint amb algun aniversari de bateig d'algun carrer o d'algun altre fet, com una mena d'almanac; o altra informació sense cap coincidència temporal. I també repiulem informacions de toponímia o onomàstica en general. Fins ara, a Twitter (on és més fàcil de comptabilitzar l'impacte) hem fet 124 piulades i tenim 423 seguidors. (Un aspecte que falta potenciar és la participació dels seguidors, mitjançant enquestes, reptes o demandes d'informació.)

Si encara no ens seguiu, us animo a fer-ho. Ens hi veiem!

dilluns, 7 de març del 2016

Noms de dones als carrers vilafranquins

Demà 8 de març és el Dia Internacional de les Dones i durant aquests dies se succeeixen actes pertot arreu de caire reivindicatiu del paper de la dona a la societat. Moltes vegades s'ha parlat de la presència de la dona als nomenclàtors de carrers. L'Institut Català de les Dones sempre ha anat recordant l'escassa presència de les dones als nomenclàtors oficials de carrers i recentment ha impulsat, juntament amb l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l'aplicació Carrersdones.cat, que mostra sobre un mapa els noms de vies urbanes de Catalunya dedicades a una dona. Es tracta d'un projecte participatiu, en què es demana que els ciutadans ampliïn la llista dels 1.905 carrers que fins ara hi ha localitzats i, alguns, explicats.*

A l'aplicació esmentada, a Vilafranca hi ha marcats 24 carrers "femenins", però tot s'ha de dir que hi inclouen santes i marededéus (10), la majoria titulars d'una església o monestir (i també hi inclou el carrer del Pou de la Pina?!). Els 13 restants sí que podem dir que es tracta de noms de dones: 5 escriptores (Anna Maria de Saavedra, Maria Aurèlia Capmany, Maria Mercè Marçal, Montserrat Roig i Ramona Via), 3 propietàries i/o benefactores (Assumpció Domènech, Amàlia Soler i la Vídua Almirall (Francesca Carbó Huguet)), 3 artistes (Assumpta Trens, Germanes Lara (Rosa i Àfrica) i Glòria Lasso), 1 mestra (Dolors Piera) i 1 religiosa (Mare Ràfols (Maria Ràfols Bruna)). I encara es deixa els carrers d'Oriol i de Peguera, dedicats a Filomena Oriol Fornelio i a Manuela de Peguera i de Pedrolo, totes dues propietàries de la vila.

Per tant, del total de 103 carrers (i places, avingudes, passatges, etc.) dedicats a persones (sense comptar noms de sants i santes), a Vilafranca n'hi ha 15 dedicats a dones, és a dir, un 15 %, certament un percentatge prou esquifit.

I per acabar, uns apunts finals: dues d'aquestes dones amb nom de carrer, Dolors Piera i Assumpció Domènech, es van significar durant la seva vida per activitats de caire feminista. I un altre: el nom de "passatge de Maria Mercè Marçal" el va aprovar el ple de l'Ajuntament pecisament un 8 de març (de 1999, demà farà 17 anys). Tot i que està situat en una zona plena de noms d'escriptors catalans, no passa per alt el fet que ella va ser i és una de les muses del feminisme català.

------------
* Data de consulta: 4 de març de 2016.