dimarts, 8 de novembre del 2016

Dates als noms de carrers

Aquesta setmana s’ha conegut que l’Ajuntament de Montoliu de Lleida ha aprovat denominar un carrer amb el nom “9 de Novembre” per commemorar la consulta per la independència convocada el 2014. No cal dir que crida l’atenció dedicar un carrer a un fet tan recent, però no pas que es bategi amb una data. A tot el món ha estat i continua essent un recurs habitual utilitzar dates per batejar carrers. I neix, així, una cronovia. Manllevo el terme del web www.cronovies.cat, una iniciativa extraordinària que recull fotografies de plaques de 1.764 carrers de tot el món dedicats a una data. El mèrit és incommensurable, i més veient que ha aconseguit recopilar com a mínim una placa de carrer de cada dia del calendari, fins a bastir el que anomena el carrendari. Cerqueu qualsevol data i podreu veure a quin lloc del món hi ha un carrer o plaça amb la data en qüestió.

Si busqueu el 9 de novembre, trobareu 3 poblacions amb un carrer amb aquest nom: Quévy (Bèlgica), Coulmiers (França) i Sant Pere de Ribes (Catalunya). Cap d’ells, però, es refereix, com és natural, al mateix motiu que a Montoliu de Lleida, i aquest, encara, no hi surt

Per cert, la cronovia més habitual a Catalunya és “Onze de Setembre”, segons es pot veure a l’apartat del web que analitza les dades. Ho corrobora l’últim estudi fet per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (2015): aquest nom el porten 258 municipis de Catalunya i ocupa el lloc 27 absolut de la llista de noms de carrers.

Actualment, a Vilafranca hi ha dues cronovies: carrer del Dos de Maig i el parc de l’Onze de Setembre. Però n’hi ha hagut més. Us els presentem amb un joc: relacioneu els noms de carrer de la columna de l’esquerra amb el nom actual. Bona sort!